Sargent Hall, lit by skylights

Restoration of lighting (continued)

Sargent designed the lighting of the Hall and considered it an important element of the viewer’s experience. The conservation of the paintings would not have been complete without restoring the original lighting scheme. In 2003, the skylights were reopened, and the natural daylight entering Sargent Hall was filtered to remove ultraviolet radiation to protect the murals. The 1953 brass fixtures were removed, and Sargent’s sconces were cleaned, rewired, and refitted with light bulbs approximating the originals. Reinstating the lighting was the final touch in restoring Sargent Hall to the theatrical appearance Sargent envisioned.
Sargent Hall, looking north, after 2003 restoration with original light fixtures and open skylights (2004 photo)
The Triumph of Religion